Egészségfejlesztő Központ – Koppány-Völgye Kistérség | Reumatológia

A vizsgálathoz beutaló és előjegyzés szükséges!

A reumatológia a mozgásszervi betegségek nem műtéti, azaz konzervatív kezelésével foglalkozó orvosi szakterület. A mozgásban résztvevő valamennyi építőelem, tehát a csontrendszer, az izomzat, az izületek és az ínszalagok betegségeivel foglalkozik.

A reumatológiai szakrendelésre a mozgásszervi eredetű panaszok kivizsgálásával, kezelésével fordulhatnak a betegek. A mozgásszervi panaszok első tünete a fájdalom, majd a következményes mozgáskorlátozottság, mely hosszabb távon deformitások kialakulásához vezethet. A mozgásszervi betegségek két nagy csoportját a gyulladásos illetve az úgynevezett degeneratív (kopásos) elváltozások képezik. A gyulladásos tünetek jelentkezhetnek a lágyrészekben (izmok, szalagok, izületi tok), valamint az izületekben és a csonthártyán. Az úgynevezett degeneratív, azaz kopásos eredetű mozgásszervi panaszok először a gerinc nyaki és ágyéki szakaszán, majd a csípő, térd és kéz izületeiben jelentkeznek. A reumatológus foglalkozik a csontanyagcsere betegségek közül már szinte népbetegségnek számító csontritkulással is. Mozgásszervi panaszok jelentkezésekor érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulni a súlyosabb következmények elkerülése érdekében.

A reumatológiai vizsgálat célja a mozgásszervi panaszok hátterének tisztázása, röntgen, labor és szükség esetén egyéb modern képalkotó vizsgálatok (ultrahang, CT, MRI) elvégzése alapján. További cél a panaszok enyhítése, a mozgásfunkciók helyreállítása és megőrzése, a deformitások kialakulásának megelőzése. A reumatológiai kezelés alapja a megfelelő életmód kialakítása, gyógytorna, fizikoterápia alkalmazása, a betegség természetétől függő célirányos gyógyszeres terápiával kiegészítve.

  • Telefonszám

    84/525-718
HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT VASÁRNAP
További információért kattintson a szakrendelés nevére
HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT VASÁRNAP
További információért kattintson a szakrendelés nevére